• Home
  • /
  • Effektiv styrketräning för fotbollsspelare

Effektiv styrketräning för fotbollsspelare

Det kanske låter märkligt att fotbollsspelare skulle behöva lägga ner tid och energi på extra träning när de inte gör annat än rör på sig. Yrket som fotbollsspelare är dock krävande för kroppen och ställer krav på både explosivitet och uthållighet. Här kan du läsa mer om effektiv styrketräning för fotbollsspelare och varför det är bra för fotbollsspelare att syssla med medveten styrketräning.

Undvik skador med styrketräning

En av anledningarna till varför styrketräning är viktigt för fotbollsspelare är för att minimera risken för skador. Under matcher och träningspass behöver kroppen tåla belastning, tacklingar, sprint och explosiva anfall mot mål. Även det defensiva spelet kräver grundstyrka och smidighet. Här handlar det inte om att bygga stora muskler utan om att bli spänstig, välkoordinerad och kvick.

Träning med chinsstång

Ett mycket effektivt träningsredskap är styrketräning med chinsstång som hjälper fotbollsspelare att träna upp såväl rygg- som magmuskulatur. Fördelen med en chinsstång är också att träningen kan utföras där spelaren befinner sig för tillfället. Fotbollsspelare överlag har stor nytta av styrketräning, inte för att lägga på vikter på skivstång utan för att kunna koordinera kroppens stora muskelgrupper. Ben och lårträning är av yttersta vikt när hela kroppen behöver formas för att klara de krav som matcher och träning ställer. Med en chinsstång finns det en mängd olika möjligheter och varianter att träna kroppen på ett allsidigt och effektivt sätt.

Cirkelträning

Även om repetitionsträning som involverar olika muskelgrupper som lår, rygg, mage och armar är viktigt är det också bra för fotbollsspelare att använda cirkelträning. Snabbhet tränas till exempel effektivt genom att använda skivstångsteknik med knäböj, frivändning och utfallssteg. Genom att koncentrera sig på ett antal förutbestämda övningar, repetera och skifta mellan dessa tills alla har utförts i en så kallad cirkel får kroppen grundläggande träning. Träningsformen är enkel och passar både elitidrottare och vanliga motionärer.

Uppbyggnadsträning

Fotboll är en sport som ställer krav på fysiken och det viktigaste inom denna elitidrott är uppbyggnadsträning. Denna form av träning är långsiktig och börjar med grundläggande styrketräning som under många år byggs på med målet att förebygga skador på till exempel rygg och ljumskar. All elitidrott sliter på kroppen och därför är det viktigt att bygga upp en allmän grundstyrka som kommer att hålla kroppen frisk och stark.

Mental inställning

Fotbollsspelare har naturligtvis tillgång till både tränare och gym. Träning är en del av livsstilen för den som har valt att satsa på en karriär inom fotboll. Det är dock lätt att glömma att det inte bara är kroppen som behöver träning. Fotbollsspelare behöver också bygga ett starkt psyke, vilket underlättas genom att kroppen hålls i topptrim. En snabbtänkt och spänstig hjärna hjälper spelaren att hålla fullt fokus på matchen. Med en chinsstång hemma och en skivstång på gymmet finns det goda möjligheter att hålla motivationen på topp.

business-corner