• Home
  • /
  • En antik historia

En antik historia

 

Fotboll såsom vi känner det i dag grundades någon gång under 1800-talet, men liknande sporter kan spåras så långt tillbaka som till 400-talet f.Kr. Precis som i dag spelade man i Kina ett bollspel med två lag där spelarna skulle göra mål i ett nät mellan två bambustänger. Detta kallades för cújù. Sporten dog ut under 1600-talet men spelades i olika former runtom i Kina och även i Japan där det hette kemari.

Också i Centralamerika spelades ett fotbollsliknande spel under Mayatiden. I 1300-talets Frankrike förbjöds till och med sporten av kung Filip V, men i grannlandet Italien utövades den flitigt och där kallades sporten för calcio, vilket det fortfarande heter i dag.

Trots att England liksom Frankrike försökte förbjuda fotbollen så etablerade den sig där under 1800-talet. Den var då mycket lik rugbyn, och till slut bildades två separata förbund, det ena med fokus på fotboll som vi känner den i dag och den andra med fokus på rugby. Sporten började sprida sig utanför England och få fäste i resten av världen.

På den här tiderna såg reglerna inte ut på samma sätt som i dag. Många av de regler som används i dag etablerades inte förrän efter många år av spel, och det är de många ändringarna i regelboken som gjort sporten till vad den är. År 1886 bildades IFAB, International Football Association Board, och med hjälp av dem har regler utformats och fastslagits under åren.

Fotbollen började som en sport för överklassen. I många länder försökte man förbjuda den, men när den väl slog igenom var det tack vare att arbetarklassen upptäckte den och i och med det blev det en sport för alla. Därför är fotboll fortfarande i dag världens mest populära sport.

business-corner