• Home
  • /
  • Fotboll i Sverige

Fotboll i Sverige

 

I Sverige kom fotbollen först till Göteborg, som i sin tur fått den från England. Den allra första fotbollsmatchen i Sverige spelades mellan två göteborgska lag år 1892.

Sverige har haft ett stundvis turbulent förhållande till sporten. Man var inte överens om vilka regler som skulle gälla och under en period var en helt ny sport nära att bildas, så kallad svensk fotboll. Det var en sport där man, liksom i rugby, var tillåten att ta i bollen med händerna. Till slut bestämde man sig ändå för att följa reglerna utsatta av FA, det engelska förbundet Football Association.

På 1920-talet hade Allsvenskan premiär och i och med den blev fotboll Sveriges största sport. På 50-talet bestämde man sig för att följa en säsongsmodell där säsongen börjar under våren, och så arbetar man fortfarande i dag. Segraren i Allsvenskan blir svenska mästare, och under årens lopp har mellan tolv och sexton lag deltagit varje år.

Den svenska damfotbollen har alltid varit ett exempel för resten av världen, och Sverige har ofta lett i damserierna. De svenska damerna tog VM-silver år 2003 och har sedan 70-talet fått fler och fler utövare.

business-corner