• Home
  • /
  • Fotboll i världen

Fotboll i världen

 

Europamästerskapet

Europamästerskapet i fotboll kallas officiellt för UEFA European Football Championship och anordnas av organisationen UEFA. Mästerskapet spelas både för damer och för herrar, och dessutom för olika åldersklasser. Det spelas var fjärde år och spelades första gången under 50-talet. Till en början var Europamästerskapet en mycket liten tävling men med åren har den växt till att bli ett av de största idrottsevenemangen i världen.

Världsmästerskapet

På samma sätt som Europamästerskapet så finns det i Världsmästerskapet – också kallat fotbolls-VM – separata världsmästerskap för herrar och damer samt olika åldersklasser. Officiellt kallas mästerskapet för Fifa World Cup och anordnas av organisationen Fifa. Även detta anordnas var fjärde år och har spelats sedan år 1930. I takt med att fler och fler länder runtom i världen blev självständiga ökade intresset för tävlingen och i dag spelar sammanlagt 32 länder i Världsmästerskapet när det arrangeras.

Världsmästerskapet i Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en speciell typ av fotboll som inte spelas i Sverige i samma utsträckning som traditionell fotboll. Trots att sporten är som mest populär i USA så finns det ändå ett internationellt mästerskap som till och med Sverige har deltagit i. Mästerskapet spelades första gången år 1999.

business-corner