• Home
  • /
  • Olika typer av fotboll

Olika typer av fotboll

 

Rugby

När fotbollen utvecklades i England rådde oenigheter om vilka regler som skulle gälla, och ur denna konflikt bildades fotbollen åt ena hållet och rugbyn åt det andra. I rugby ska bollen tas över planen och över en mållinje på andra sidan, antingen genom att man håller i den och springer, eller genom att bollen sparkas tvärs över planen.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll kommer ursprungligen från den engelska rugbyn men skiljer sig i dag från den på många punkter. Den ovala bollen ska sparkas in i motståndarnas område över en ribba. Till skillnad från rugby måste man i amerikansk fotboll ha skydd på kroppen. Sporten spelas även i Sverige.

Futsal

Fotboll och futsal är mycket lika, men i futsal är spelplanen mindre och spelarna färre. Även själva bollen är mindre än i traditionell fotboll. Futsal är en ganska ny typ av fotboll och ses av Fifa som en egen, separat sport med egna regler.

Strandfotboll

Även strandfotboll är en sport som ä godkänd och erkänd av Fifa som en egen gren inom fotboll. Sporten spelas på sand och varje låg består av fyra spelare samt en målvakt, och matcherna spelas i omgångar om tre, till skillnad från traditionell fotboll.

business-corner