• Home
  • /
  • Premier League

Premier League

Den engelska fotbollsligan Premier League skapades den 20 februari år 1992 och är den allra högsta ligan i England. Varje säsong så spelar 20 stycken klubbar om den åtråvärda titeln. De fyra bästa klubbarna får dessutom vara med och spela i UEFA Champions League. Tyvärr för de tre som slutar sist så får dessa spela i Championship-serien nästkommande säsong, vilket är den näst högsta ligan.

Många anser att denna liga är den absolut främsta i världen och när det kommer till supporter-artiklar så finns det hur mycket som helst, allt från halsdukar till posters. Dessa kan man också enkelt köpa via nätet. Vill man ha annan shopping så kan man surfa in till https://www.shopello.se/ och se vad som finns där.

En sak är säker och det är denna liga är den som är mest bevakad runt om i världen och den är rankad trea. Bara La Liga i Spanien och Bundesliga i Tyskland rankas högre.

Det är 49 stycken klubbar som spelat i Premier League i skrivande stund och det är endast sex stycken olika som vunnit densamma. Dessa är Blackburn Rovers, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Leicester City och Manchester City. Dessutom är det sex klubbar som spelat i Premier League oavbrutet sedan starten. Dessa är Chelsea, Arsenal, Liverpool, Everton, Tottenham Hotspurs och Manchester United.

Sponsorer

Åren mellan 1993 och 2016 så valde man att använda sponsorer till ligan, det var bara första säsongen man inte använde detta och efter 2016 valde man att sluta med dem. Mellan 1993 och 2001 så sponsrades ligan av Carling, 2001-2004 så var det Barclaycard och mellan 2004 och 2016 så var det Barclays.

Finanser

Ligan är den fotbollsliga i världen som är mest lukrativ och har klubbintäkter på drygt 2,5 miljarder pund per säsong. Klubbarna som spelar i denna liga är bland de allra rikaste i fotbollens värld. En stor intäkt för klubbarna är entréer till matcher. Säsongen 2005/06 så sågs en Premier League-match utav 34 364 stycken åskådare. Första säsongen låg siffran på 21 126.

Media

I engelsk TV så dominerar Premier League och framförallt ekonomiskt – avtalet mellan ligan och TV-bolaget som sänder matcherna är värda över 670 miljarder pund. Ser man till den övriga världen så är Premier League den mest populära ligan av alla sportkategorier på TV och ses utav en bra bit över en halv miljard person och i hela 202 stycken länder. I Kina till exempel så ses matcherna utav 100 och 360 miljarder personer, detta är mer än någon annan sport i hela Asien. Allt detta gör det tyvärr svårt för ligan att behålla och se över sändningsrättigheterna, framförallt på internet. De hyr emellertid in företag som har specialiserat sig på att skydda rättigheter online.

business-corner