• Home
  • /
  • Vad är fotboll?

Vad är fotboll?

 

Fotboll är en lagsport som spelas världen över. I grova drag går sporten ut på att i lag göra så många mål som möjligt för att på så sätt ta sig högre upp i de turneringar och cuper som finns. Fotbollen har sin grund i antika bollsporter, men i dag ser sporten lite annorlunda ut.

Spelplanen

Fotboll kan spelas på antingen konstgräs eller riktigt gräs. Barn och ungdomar spelar även på grus. Storleken på planen varierar beroende på hur många spelare som finns på planen, men enligt de internationella måtten ska planen vara 105×68 meter. Längs med planens långsidor går två vita linjer som kallas sidlinjer och motsvarande på kortsidorna kallas mållinjer. Med hjälp av ännu en linje delas planen in i två halvor som tillhör vardera lag. I mitten av planen finns även en så kallad mittpunkt där bollen – som måste vara officiellt testad och godkänd – släpps i början av varje match.

Spelare

På planen får det max finnas elva spelare i vardera lag, målvakten inkluderad. Spelarna är indelade i försvarare, mittfältare, och anfallare. En försvarare har sin position långt bak på planen, nära det egna målet. Dennes uppgift är att försvara målet mot motståndarna. Försvararna kan i sin tur delas in i mittback, libero och ytterback. En anfallare spelar närmast motståndarna. Deras uppgift är att genom att jobba framåt och komma så nära målburen som möjligt för att till slut kunna göra mål.

Mittfältarna spelar som namnet skvallrar om i mitten av planen och är de spelare som skapar målchanser för det egna laget genom att samspela med anfallet och försvaret.

Utrustning

Många av de klädesplagg och skydd som en spelare bär under match är obligatoriska. De måste ha tröja/skjorta och shorts, och om de bär ett synligt plagg under det så ska det plagget ha samma huvudfärg som uniformen. Spelarna måste även ha strumpor och skor, samt benskydd som täcks helt av strumporna och som är gjorda i ett bra material, exempelvis plast eller gummi. De två lag som spelar mot varandra får inte ha uniformer i liknande färger eller uniformer som gör att de kan förväxlas med domarna. Dessutom måste målvakterna ha uniformer som skiljer dem från alla närvarande på planen.

Speltid

En fotbollsmatch är uppdelad i två halvlekar. Domarna och lagen kan komma överens om längden på halvlekarna, men standardtid är 45 minuter. När en halvlek spelas får spelarna en så kallad halvtidspaus på max femton minuter. Under en match sker många spelarbyten, det vill säga en spelare blir utbytt mot en annan. Dessutom kan spelare bli skadade och skadan måste ses över, spelare kanske måste bli transporterade från planen, eller så kan någonting annat oväntat inträffa som gör att spelet måste avbrytas. Den tid som spenderas på annat än spel räknas ihop och läggs till på varje halvlek.

business-corner