• Home
  • /
  • Anordna en fotbollsturnering

Anordna en fotbollsturnering

Fotboll är en sport som för människor samman, och detta märks som allra tydligast när man själv är den som anordnar en fotbollsturnering eller en fotbollscup. Dels för att man har ansvar för att se till att alla människor som samlas faktiskt har någonstans att ta vägen, och kan få information om matchtider och annat, dels för att det är särskilt givande att se människor samlas kring något som man har tillbringat månader med att planera och förbereda.

För det är självklart en hel del jobb med att anordna en fotbollsturnering, särskilt om man ska anordna en internationell sådan, med gästande lag från andra länder. Det var något som de fyra ungdomarna Lovisa Kalling, Hugo Santesson, Nabhan Essam och Samuel Elgan blev varse, när de fick som sommarjobb på Ronneby kommun att anordna en internationell fotbollsturnering för lag med pojkar mellan 12 och 13 år. Turneringen gällde lag som kom från Ronnebys sex olika vänorter i Rumänien, Polen, Tyskland och Finland, liksom tre lag från hemorten Ronneby. Ett problem som kan vara viktigt att förutse om man anordnar en internationell fotbollscup är att lagen och deras tränare kan behöva hjälp med att göra sig förstådda. Det kan därför vara en bra idé att anlita tolkar som kan hoppa in om det skulle behövas. Du hittar en tolkförmedling i Stockholm som kan hitta rätt tolkar för uppdraget på Herotolk.se. De fyra ungdomarna från Ronneby löste istället problemet med kroppsspråket eller med datoriserade översättningsprogram.

Förutom smärre språkförbistringar verkar dock allt ha gått bra, då spelarna efter turneringen var nöjda. Sannolikt hade ungdomarna hjälp av att de själva spelar eller har spelat fotboll, och således kunde förutse vilka behov som skulle uppstå under turneringen.

En annan ung tjej, Linda Eriksson från Andersberg, tog saken i egna händer, utan inblandning från kommunen. Hon anordnade själv en fotbollsturnering för att hon ville skapa lite liv i Andersberg, där det ”händer typ inget”, som hon själv uttrycker det. Hon tyckte helt enkelt att det fanns för få aktiviteter för ungdomar, och arrangerade därför en fotbollscup specifikt för ungdomar. Förberedelserna innefattade bland annat att hon hyrde Andersbergs sporthall och marknadsförde cupen på Facebook och genom planscher i centrum. Tillsammans med Parosh Gilli skaffade de också sponsorer och priser till cupen. Cupen fick namnet Decembercupen, och det blev närmare 100 ungdomar mellan 14 och 19 år, fördelade på tolv lag, som anmälde sig.

Något som både ungdomarna i Ronneby och Andersberg reagerade över var dock att det enbart eller nästan enbart (i Andersberg) deltog killar i turneringarna. Båda ungdomsgängen har därför planer på att anordna en cup för tjejer. Kanske är det något att satsa på själv?

business-corner