• Home
  • /
  • Skydd i fotboll

Skydd i fotboll

Trots att fotboll i allra högsta grad är en kontaktsport, bär spelarna endast en enda form av skydd: benskydden. Det är visserligen logiskt att det är just denna del av kroppen som man har valt att skydda, eftersom majoriteten av alla skador inom fotboll uppkommer just i eller på benen – antingen genom vrickningar eller andra skador som orsakas av spelarna själva, eller på grund av sparkar och kontakt med motspelare.

Benskydden ska enligt reglerna vara gjorda av gummi, plast ”eller liknande lämpligt material”. Exakt vad som är lämpligt beskrivs med andra ord inte, men det ligger ju i spelarnas eget intresse att ha benskydd som faktiskt skyddar deras ben. För säkerhets skull står dock även detta med i reglerna: benskydden ”ska ge ett rimligt skydd”. Slutligen står det beskrivet att benskydden ska täckas helt av strumporna.

En form av skydd som kanske borde användas inom fotboll, i alla fall av målvakterna, är tandskydd. Detta är praxis inom exempelvis ishockey, men inte fotboll, trots att risken att få en hård boll i ansiktet är ganska hög. Om man skulle råka ut för något liknande, och behöva specialisttandvård för att åtgärda skadorna, kan man vända sig till Distriktstandvarden.se. De kan bland annat hjälpa till med proteser.

business-corner