• Home
  • /
  • Bollen i fotboll

Bollen i fotboll

Även om det kan tyckas självklart hur en fotboll ska vara utformad, finns det faktiskt noggrant beskrivet i Fifas regler hur en matchboll ska se ut. Den ska exempelvis vara luftfylld och sfärisk (det vill säga rund), och ha en omkrets på mellan 68 och 70 cm. Vikten får variera mellan 410 och 450 gram, och det står till och med specificerat att lufttrycket i bollen ska vara mellan 0,6 och 1,1 atmosfärer.

Det finns dock fotbollar i andra storlekar, även om dessa inte används i Fifa-matcher. Det handlar till exempel om de fotbollar som barn och ungdomar använder. Fotbollar förekommer nämligen i fem olika storlekar, anpassade för barn i olika åldrar.

Något som inte står specificerat i reglerna är fotbollens material, men detta består i princip alltid av läder eller vinyl – helt enkelt för att dessa material passar ändamålet bäst.

Om man är van vid att hantera en fotboll kan det vara en utmaning att prova på andra bollsporter, där bollen är annorlunda utformad. Ett extremt exempel på det är bowling, där bollen dels har en helt annan vikt och konsistens än en fotboll, dels ska hanteras med händerna istället för fötterna. Om man vill träna upp sin bowlingförmåga ska man åka till O’Learys i Mall of Scandinavia, där man kan spela bowling i kombination med att man äter en god middag. Det kan vara en välbehövlig variation från fotbollsträningen.

business-corner