Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta division i fotboll, och har pågått sedan 1924. Den hette dock inte Allsvenskan år 1924, utan kallades då Storserien eller Stora svenska serien. Allsvenskan har inte heller alltid använts för att utse de svenska mästarna i fotboll, så som är fallet idag. Det var inte förrän säsongen 1930/1931 som Allsvenskan fick SM-status. Innan dess hade det så kallade svenska mästerskapet i fotboll avgjort vilket lag som tog hem titeln ”bäst i Sverige”. Den tävlingen hade spelats ända sedan 1896.

Idag är Allsvenskan en rak serie med 16 lag. Alla deltagande lag möts i dubbelmöten under divisionens säsong, som sedan 1957 spelas med start på våren och avslutning på hösten. Vinnaren får förutom äran och titeln ”svenska mästare” även Lennart Johanssons pokal, ett pris och en trofé. Trofén består av sterlingsilver och avbildar en fotboll högst upp på en sockel. Namnet på priset, Lennart Johansson, kommer från mannen med samma namn som var ordförande för UEFA mellan 1990 och 2007. Tidigare var priset som delades ut vid slutet av Allsvenskan von Rosens pokal, men sedan det kommit fram att han hade haft nazistsympatier under 1930-talet ändrades priset till det nuvarande år 2001.

Malmö FF är det lag som har vunnit Allsvenskan flest gånger genom åren, med 22 guldmedaljer. Därefter finner man i medaljtabellen IFK Göteborg, med 13 guld, och IFK Norrköping, också de med 13 guld.

Om du är mer intresserad av sportligor i USA än Allsvenskan, som NHL och NFL, ska du gå in på Gameday.se. Det är nämligen en NHL-shop där du kan köpa matchkläder till alla lag i NHL, liksom till andra amerikanska sportligor, inklusive NFL.

business-corner