• Home
  • /
  • Häftiga derbyn i fotbollen

Häftiga derbyn i fotbollen

Fotboll är världens största sport och engagerar flera hundra miljoner människor på i stort sett daglig basis. Många lever för fotbollen och ser det som sitt kall i livet att resa land och rike runt för att följa sitt favoritlag i med- och motgång. För alla heltidssupportrar styr fotbollen all planering och även till stor del vilket humör man har för dagen. Det bästa som supporter, förutom att vinna guld, är att slå sina rivaler i ett häftigt och tufft derby. Dagen därpå går man stolt till arbetet med matchtröjan på och man är väldigt snabb på att håna de arbetskamrater som är på den förlorande sidan.

Den typen av hån och rivalitet är en del av fotbollens charm, till skillnad från alla huliganbråk som gör stor skada på oskyldiga människor, stadskärnor och inte minst fotbollens rykte i allmänhet. Att barnfamiljer inte vågar gå på fotboll innebär att fotbollens framtid är hotad.

Det ska givetvis få vara rivalitet mellan klubbar och fans, men inte så det mynnar ut i personskador eller trakasserier. Nedan beskrivs lite om vilka klubbar som är rivaler i olika städer runt om i världen.

Stockholm

I Stockholm finns framför allt tre stora klubbar som ser varandra som rivaler och det är Hammarby, Djurgården och AIK. På derbydagar ser man mängder av tröjor från tryckeri i Stockholm som nästan målar gatorna i klubbarnas färger och det kan bli en fantastisk inramning och atmosfär.

Skottland

Old Firm-derbyt kallas det välkända derbyt mellan Glasgows storklubbar Celtic och Rangers. Klubbarna är med råge de mest framgångsrika klubbarna i landet. Totalt sett har de spelat över 400 matcher mot varandra och för närvarande är Rangers den klubb som har flest vinster. En av svenskarna som gjort stora avtryck i Old Firm-derbyt under sin tid i Celtic är Henrik Larsson.

Argentina

Superclásico är benämningen på det stekheta derbyt mellan storklubbarna River Plate och Boca Juniors. För närvarande har Boca Juniors ett par vinster mer än River Plate. Matcherna omgärdas tyvärr ofta av mycket bråk. Så sent som förra året möttes lagen i finalen i Copa Libertadores (Sydamerikas motsvarighet till Champions League). Första matchen på Boca Juniors hemmaarena La Bombonera slutade 2-2. Returen som skulle ha spelats på River Plates hemmaarena Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, fick dock flyttas till Madrid i Spanien efter att Boca Juniors spelarbuss attackerats av River Plates supportrar.

Italien

Derby della Madonnina spelas mellan de båda Milanoklubbarna Inter och Milan och det ligger oerhört mycket prestige i att vinna derbyt mot ärkerivalerna. Rivaliteten blir inte direkt mindre av att de båda lagen delar samma hemmaarena.

Har du inte sett ett riktigt derby någon gång så är det en upplevelse man sent glömmer. Det kan dock vara klokt att av säkerhetsskäl klä sig i neutrala kläder då det tyvärr kan förekomma en del huliganism i samband med dessa annars så fantastiska matcher.

business-corner